12/04/18 - 18:26h

Monte Karlo: Masters na kom vladaju Nadal, Brajani i ZIMONJIĆ

 


U nedelju, 14. aprila, ATP karavan seli se na šljaku Monte Karla. To je prvi veliki turnir koji se igra na ovoj podlozi, a za najbolje igrače sveta uvod u pripreme za Rolan Garos. Titule osvojene prošle godine brane Rafael Nadal u singlu i Rohan Bopana i Pablo Kuevas u konkurenciji dublova.


Nenad Zimonjic

ISTORIJA

Turnir u Monte Karlu prvi put je igran 1897. godine, a nije održan tokom Svetskih ratova, što znači da ćemo naredne sedmice gledati njegovo 112. izdanje. Prvu titulu u singlu osvojio je Britanac Redži Doerti, a dubl turnir počeo je da se igra godinama kasnije. Prvi osvajači trofeja u igri parova bili su teniseri iz Azerbejdžana, Sergej Likačev i Aleks Metreveli, 1968. godine.

REKORDI

Monte Karlo Roleks Masters je turnir na kome vladaju Rafael Nadal, braća Brajan i – Nenad Zimonjić.

Španac Rafael Nadal je teniser sa najvećim brojem trofeja u singlu – ima ih deset. Zahvaljujuću tome, on je vlasnik još jednog rekorda u Monte Karlu – osam je osvojio u nizu, od 2005. do 2012. godine, po čemu je jedinstven. Rafael Nadal ima i najveći broj pobeda na ovom takmičenju – 56.

Što se tiče dubla, najveći broj trofeja imaju Amerikanci, braća Brajan. Do sada su slavili pet puta i najuspešniji su tim.

Nenad Zimonjić je, pored Boba i Majka Brajana, najuspešniji individualac u dublu. I on je trofej podizao pet puta, ali sa četiri različita partnera. Prvi put je Monte Karlo Masters osvojio 2004. godine u paru sa Britancem Timom Henmanom, a godinu dana kasnije sa Leanderom Paesom iz Indije. Dve godine za redom, 2009. i 2010. pobeđivao je u timu sa Danielom Nestorom iz Kanade, a 2013. sa Francuzem Žilijanom Benetoom.

Najbolji srpski teniser, Novak Đoković, osvajao je turnir u Monte Karlu dva puta, 2013. i 2015. godine.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Braća Brajan, Masters, Masters u Monte Karlu, Nenad Zimonjić, Rafael Nadal, Rafael Nadal, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari