07/07/19 - 16:15h

“MIDL SANDEJ”: Zašto se danas ne igra na Vimbldonu?

 


Mnogo je simbolike po kojima je Vimbldon specifičan turnir i najpopularniji na svetu. Poseban je i po tome što se u nedelju koja označava sredinu takmičenja ne igraju mečevi, a mnogi imaju pogrešnu predstavu o tome zašto je to tako.


Od 1988. godine, kada je Australijan open sa trave prešao na beton, Vimbldon je jedini grend slem na kojem se ne igraju mečevi u nedelju, dan koji se naziva “Midl Sandej” (Middle Sunday).

Mnogi su u zabludi da to pravilo ima nekakvo simbolično značenje. Mada je treći grend slem zaista pun simbolike, u ovom slučaju je nema – razlog što se danas ne igraju mečevi je zapravo potpuno praktičan.

Upravo tog dana organizatori turnira osvežavaju travnate terene, koji se zbog velikog broja mečeva u prvoj sedmici prilično istroše – do te mere da na nekima na većoj površini zemlja dolazi do izražaja.

U nedelju, kada igrači odu na odmor, a publika preskoči posetu terenima “Ol Ingland kluba”, na scenu stupaju ljudi zaduženi za održavanje terena. Oni ceo taj dan osvežavaju i oporavljaju travu i terene, uništene od igre, ali i životinja koje se hrane semenom.

View this post on Instagram

Perfection. #wimbledon #espntennis

A post shared by ESPN Tennis (@espntennis) on

Ipak, bilo je i presedana. Većina vas se seća da se 2016. godine zapravo igralo na “Midl Sandej”, a to nije bio jedinstven slučaj – mečevi su se igrali na ovaj dan i 1991, 1997. i 2004.

Razlog je više nego jasan – kiša je prethodnih dana značajno poremetila odvijanje takmičenja, pa je bilo neophodno da se igra i u nedelju kako bi se turnir okončao na vreme.

Ove godine je vreme više nego milostivo prema organizatorima, za sada…

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Grend Slem, Turniri, Vesti, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.