08/02/16 - 17:34h

Ko će predstavljati Srbiju u Riju?

 

Olimpijske Igre u Rio de Ženeiru biće odigrane od 5-21. avgusta, a Srbija će u tenisu imati pet učesnika. Ili više?

Davis-kup

Davis-kup

Uslov za učešće na Olimpijskim igrama je, pored bodova na svetskoj listi, i učešće u Fed/Dejvis kupu tri puta u olimpijskom ciklusu, odnosno od 2013-2016. godine.
Po tim pravilima Svetske teniske federacije, sigurni predstavnici Srbije su Novak Đoković, Viktor Troicki, Jelena Janković i Ana Ivanović.

Novak Đoković je za Srbiju nastupio dva puta u ovom olimpijskom ciklusu do sada nastupio dva puta – protiv Češke u Novom Sadu (15-17 novembar 2013.), i protiv Hrvatske u Kraljevu 6-8. Mart 2015.).
Treći nastup Novak će ostvariti u meču protiv Kazahstana koji će biti odigran od 4-6. marta ove godine.

Viktor Troicki će svoj treći nastup za Srbiju takođe upisati u meču protiv Kazahstana. Njegova prethodna dva nastupa bila su protiv Hrvatske u Kraljevu i protiv Argentine (17-19.jul 2015)kada je naš tim sa 4:1 poražen u Buenos Airesu.

Nenad Zimonjić je već ostvario svoja tri učešća u rezprezentaciji Srbije, i sasvim je izvesno da će i on da nastupi za naš tim.

Na Olimpijskim igrama u Londonu, u muškoj konkurenciji nastupili su Đoković, Troicki, Tipsarević i Zimonjić. Pored singla, Đoković je sa Troickim nastupio u dublu, dok je Tipsarević dubl igrao sa Zimonjićem.

Fed kup reprezentacija Srbije

Fed kup reprezentacija Srbije

U konkurenciji dama, sigurne su Jelena Janković i Ana Ivanović.
Ana Ivanović je ostvarila tri učešća za nacionalni tim Srbije . Ana je bila u timu Srbije protiv Nemačke u Študgartu (20-21.aprila 2013), protiv Rumunije u Bukureštu (19-20.aprila 2014.) i prošlog proleća protiv Paragvaja u Novom Sadu(18-19.aprila).

Jelena Janković je do sada dva puta bila na spisku selektora Srbije – protiv Paragvaja u Novom Sadu prošle godine, i proteklog vikenda u Kraljevu protiv Španije. Jelena nije nastupila u meču protiv Paragvaja, ali se u pravilima ITF računa „učešće“, a ne „igra“. Svoj treći nastup za Srbiju, Jelena će upisati u aprilu kada će se Srbija boriti za opstanak u Svetskoj grupi B.

Bojana Jovanovski i Aleksandra Krunić imaju ispunjen uslov po pitanju broja nastupa za Srbiju, ali njihov plasman na WTA listi je prepreka koja ih udaljava od Olimpijskih igara u Brazilu – Bojana je 86., a Aleksandra 120. igračica na svetskoj rang listi.

Na spisku učesnika u singlu je po 56 teniserki i tenisera po svetskoj rang listi (trka traje do 6. juna), još šest mesta deliće se po posebnim kriterijuma (prioritet su domaći i regionalni predstavnici, zatim i bivši osvajači medalja), a žreb od 64 mesta popuniće se dvema ’specijalnim pozivnicama’.

(Tenis Uživo, M. Petković)


Teme:   Ana Ivanović, Bojana Jovanovski, Jelena Janković, Nenad Zimonjić, Novak Djoković, Vesti, Viktor Troicki


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.