19/12/15 - 19:22h

Kad zasija najsvetlija strana sporta… (Video)

 

Rodiš se da budeš sportista. Talentovan si. Radiš na sebi. Zahtevaš promene. Menjaš se u procesu. Poboljšavaš se. Prolivaš znoj i krv na tom putu. Postaneš stena. Gromada. A onda, jedan maleni gest probudi u tebi suze deteta. Ako na tom putu do vrha ostaneš human, naučiš da to što imaš je zapravo prolazno, da slava nije večan plamen, da treba da daješ drugima kojima je davanje potrebno – e tada si čovek, a ne samo sportista, a to je i te kako važno i računa se!

Havier de la Garsa
[ad#tamara-tekstzuto-300-250-tekst-desno]

Lepo je kada umesto huka koji ti se događa na terenu i gde god kročiš, ti čuješ krik onih kojima treba pomoć. Lep će život da ti bude ako si ga ulepšao drugima. Nije život tenis. Život je mnogo više od toga. Jednom sam čula krilaticu: “Daj nekome kome treba, onda kad nemaš, a ne onda kada imaš.” U prevodu, odriči se stvari u korist drugih. Ljudski je.

Mnogi u svojoj kvazi slavi zaborave šta su imali pre, a šta imaju sad. Ne cene to. Uobraze se. Razbacuju novac. A tako puno je onih kojima je potreban novac. Ne samo novac. Nije ni on presudan. Lepa reč je uvek dobrodošla. Pokazati da ne ignorišete te ljude koji u životu imaju probleme, vrlo često i zdravstvene, to je veličina. To je iznad svakog sporta. To je mnogo više od titula koje osvojiš. Nijedan trofej ne meri se sa veličinom tebe kao čoveka.

Jedan od mnogih primera šta to znači biti čovek otkrila sam i kroz reči ovog mladog čoveka. Pogledajte video i biće vam jasna svaka moja reč. Nekome je naše malo sve u životu, ili kao što kaže ovaj momak Havier da la Garsa: ‘turning point of my life’ (tačak preokreta u životu). Kada je videla ovaj video klip, naša teniserka Jovana Jakšić je i prokomentarisala isti na svom tviteru: “Woow! Za ovo živim! Hvala na ovom neverovatnom video klipu i najlepšoj podršci.”

Kind words for tennis players

Ovo je samo jedna svetla tačka od mnogih. Setite se poplava i kako je u to vreme Novak apelovao na sve ljude da pomognu Srbiji, tačnije njenim stanovnicima koji su bili u životnoj opasnosti i sa neizvesnim egzistencijalnim pitanjem, pa kako je njegova fondacija sakupila novac da bi se poboljšali uslovi za mališane čije školovanje tek počinje. Setite se donatorskih večeri u Njujorku.

Tu je naravno i Rodžer koji je više puta pomagao afričkoj deci, ističući ponosno da je njegovo poreklo delom baš sa ovog kontinenta. Agasi takođe pripada ovoj ekipi. On vodi fondaciju koja je usmerena na obrazovanje sa porukom: “Uz obrazovanje ima nade.” Ne zaboravimo i našu Anu a i Novaka kada je u pitanju Unicef.

Tako malo je potrebno, a tako puno govori o čoveku. Budite vi teniseri, budite sportisti, budite uspešni, budite slavni, cenjeni. Ali, nemojte negde usput zaboraviti da budete ljudi. I to neko vidi. A valjda je i najvažnije.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Ana Ivanović, Andre Agasi, Jovana Jakšić, Novak Djoković, Tenis Video, Vesti


Komentari: 1

 
Goran December 23, 2015 Odgovori

Molim oovinara M. Cancar da mi se javi na naznaceni email, jer bih hteo da na svojevrsan nacin popularizujem ovaj Vas clanak. Smatram da je jako dobro naisan i govori o jednoj dubokoj komponti ljudskog bica koja se inace potiskuje drustvenim normama.
Goran Spasovski
Vancouver CA

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.