27/01/13 - 17:59h

Intervju sa Strahinjom Rakićem, šampionom Srbije u kategoriji do 18 godina

 

Pre nekoliko dana završeno je zimsko dvoransko prvenstvo Srbije u kategoriji do 18 godina, a titulu je osvojio teniser Crvene Zvezde, šesnaestogodišnji Strahinja Rakić – možda baš budući naslednik Novaka Đokovića. Za čitaoce našeg sajta Strahinja je odgovorio na nekoliko pitanja.

Strahinja Rakić (u sredini)

Strahinja Rakić (u sredini)

Počećemo sa tvojim prvim teniskim koracima. Kada si počeo da treniraš tenis, u kom klubu…?

Tenis sam počeo da treniram u TK Banjica, kada sam imao 7 godina, iz razloga što je moj stariji brat u to vreme već uveliko igrao tenis u istom klubu.

Pre nekoliko dana došao si do titule, postao si šampion Srbije u konkurenciji do 18 godina, a trenutno si 661. junior sveta. Kakav je osećaj biti jedna od teniskih nada Srbije?

Naravno, osećaj je divan, mada mene očekuje još mnogo rada da bih postigao ono što želim.

Da li vas, mlade tenisere naše zemlje motiviše činjenica da je Srbija zahvaljujući Novaku, Janku, Ani, Jeleni i ostalim našim teniserima postala teniska velesila ili vam nije lako da se izborite sa očekivanjima zbog rezultata na koje su nas oni navikli?

Naravno da nas motiviše, ali zbog njihovih uspeha, naša odgovornost je samim tim još veća.

Dolaziš iz zemlje koja ima Novaka Đokovića i Janka Tipsarevića, dvojicu tenisera iz top 10 na ATP listi. Da li je neko od njih dvojice tvoj teniski uzor, ili je to ipak neko treći?

Moj teniski uzor je Novak Đoković, a Janko Tipsarević je teniser čija me je borbenost uvek fascinirala, kao i način na koji je uspeo da dodje do pozicije na kojoj se trenutno nalazi.

Strahinja Rakić

Strahinja Rakić

Na putu do titule šampiona Srbije nisi izgubio ni jedan set. Ko bi od momaka protiv kojih si igrao u budućnosti mogao da bude tvoj najveći konkurent za titulu prvog reketa Srbije?

Pa to se nikad ne zna, ali po mojoj slobodnoj proceni mislim da bi to mogao da bude Stefan Milićević, dečko sa kojim sam igrao finale.

Šta te motiviše da svakog dana treniraš, i da na tim treninzima daš svoj maksimum? Možda postoji neki turnir koji bi u budućnosti voleo da osvojiš i koji te gura ka cilju ili je nešto drugo u pitanju?

Motiviše me želja da postanem broj jedan na svetu, i tako ispunim svoj san. Turnir koji bi najviše voleo da osvojim je Wimbledon.

Naše čitaoce sigurno interesuje da li si imao priliku da upoznaš Novaka ili Janka i razmeniš neki udarac sa njima?

Naravno, imao sam prilike i da ih upoznam, i da treniram sa njima još kada sam imao 11 godina na otvaranju Kraljevskog teniskog kluba u kom je tada radio moj stariji brat sa kojim trenutno najviše radim.

Naši teniseri su mnogo puta isticali da nisu imali podršku države na početku karijere. Koliko je teško baviti se tenisom u Srbiji?

Pa veoma je teško. Novca je uvek malo, a želje da igramo što jače turnire su prevelike. Za to je potrebno puno novca i onda je to jako veliki problem.

Kakav si cilj sebi zacrtao za 2013. godinu? Započeo si je tako što si postao šampion Srbije, a ako se po jutru dan poznaje, reklo bi se da će za tebe ova godina biti uspešna.

S obzirom da sam još prošle godine počeo da igram fjučerse, očekujem da u ovoj godini dodjem do prvih ATP poena, i nadam se da će godina zaista biti uspešna.

Kakvi su ti planovi za blisku budućnost? Na kojim te turnirima u narednom periodu možemo gledati?

Planovi su mi da se do juna dobro spremim i da kad počnu fjučersi budem spreman da odigram na najbolji mogući način, a ukoliko budem mogao sebi da priuštim i po neki ITF turnir, sigurno ću pokušati da i tu popravim svoj rang.

Hvala ti što si izdvojio vremena da nam odgovoriš na nekoliko pitanja, a mi se nadamo da ćeš uskoro postići još neki uspeh i dati nam povod za novi intervju. Želimo ti sve najbolje u nastavku karijere.

Hvala i vama.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Intervju, Srpski teniseri i teniserke u drugim reprezentacijama, Strahinja Rakić, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.