01/03/16 - 16:56h

“Breaking back”: Ko je najbolji “ribrejker” u 2015?

 


Osnovni zadatak u našem sportu, pogotovu u muškoj konkurenciji, jeste sačuvati servis, ali je često neizbežno da protivnik kad – tad napravi brejk. Tada postaje važno povratiti izgubljeno, po mogućstvu što pre.

Novak Djokovic

Novak Djokovic


Sposobnost igrača da odmah uzvrati brejkom nakon izgubljenog servisa, jedna je od karakteristika koja odvaja najbolje od odličnih. Jedino mentalno najjači igrači na turu mogu da uzvraćaju “ribrejknom” u kontinuitetu, pa zato i ne čudi čije se ime nalazi na vrhu liste najuspešnijih u ovom segmentu.

Po istraživanju ATP-a, od januara 2015. do ovogodišnjeg Australijan opena, najuspešniji u “ribrejkovima” bio je najbolji teniser sveta, Novak Đoković.

Superiorni Srbin je bio najbolji riterner tura sa čak 34 % osvojenih gemova na protivnički servis, ali je njegova statistika još impresivnija kada su u pitanju osvojeni gemovi odmah nakon pretrpljenog brejka.

U tom segmentu, Novak je zabeležio uspešnost od 38 %, najviše od svih igrača koji su pravili brejk češće od ukupnog proseka svih igrača na ATP turu. Iza nega su Španci David Ferer (36 %), i Rafael Nadal (34 %).

atpworldtour/ screenshot

atpworldtour/ screenshot

Igrač koji je najviše napredovao u “ribrejk” segmentu je Stanislas Vavrinka. Sledeća lista prikazuje tenisere koji su u 2015. godini najviše odskočili od svog dotadašnjeg proseka osvojenih gemova odmah po pretrpljenom brejku. Novak Đoković se nalazi odmah iza Švajcarca, sa napretkom od četiri procenta.

atpworldtour/screenshot

atpworldtour/screenshot

Pročitajte još:

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Vesti


Komentari: 1

 
Mirko March 2, 2016 Odgovori

Najbolji a nas! 🙂

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.