29/08/15 - 15:31h

20 godina od povratka Selešove na US Open

 


Ovih dana se navršava 20 godina od kako je neka od devojaka sa ovdašnjih prostora igrala finale US Opena. Reč je o Moniki Seleš, koja je najveći turnir zapadne hemisfere osvajala 1991. i 1992. godine pod zastavom Jugoslavije. Nakon što se uspešno oporavila od napada nožem od strane obožavaoca njene najveće rivalke Štefi Graf, Monika se polako vraćala u svet tenisa. Godinu dana kasnije uzela je američko državljanstvo i pod zastavom SAD je nastupala sve do 2008. godine, kada je i zvanično okončala profesonalnu karijeru.

Te 1995. Monika Seleš dočekana je ovacijama na US Openu

Te 1995. Monika Seleš dočekana je ovacijama na US Openu

Na povratničkom US Openu, Monika je došla do finala

Kako ovih dana svi očekujemo da US Open počne, podsećamo se i trenutaka kada je Selešova pre tačno 20. godina imala emotivni povratak na US Open. Te 1995. godine Monika je dočekana ovacijama u Njujorku, a samo dve nedelje pre toga osvojila je važnu titulu u Kanadi, što je nagovestilo njen uspešan povratak tenisu posle duge pauze od 27 meseci.

U prvom kolu US Opena Monika je pobedila Ruksandru Dragomir, a kasnije je otišla sve do klasika u finalu protiv legendarne Štefi Graf. Iako je to finale izgubila, Selešova je osvojila srca navijača širom sveta i postala jedan od istinskih sportskih simbola.

Iza sebe ima 53 titule, od kojih 9 sa gren slemova

Svetski broj 1 postala je 1991. godine

Svetski broj 1 postala je 1991. godine

Rođena Novosađanka osvojila je ukupno 9 gren slem titula, od kojih 8 pod zastavom Jugoslavije. Pored prepoznatljivog stila igre (igrala je i bekend i forhend obema rukama) ostaće upamćena i kao najmlađa pobednica Rolan Garosa, koji je osvojila 1990. sa svega 16 godina.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Monika Seleš, US Open, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.