09/10/16 - 15:46h

“Velika četvorka” od ponedeljka odlazi u istoriju?!

 


Godinama “Velika četvorka” vlada a+ovom teniskom epohom, koja je u javnosti dobila naziv Zlatna era. Po svemu sudeći, ova sezona je početak kraja tog perioda koji će zauvek biti u istoriji belog sporta – ostala su samo dvojica.


Novak Djokovic i Endi Marej

Novak Djokovic i Endi Marej


O Velikoj četvorci možemo govoriti samo o prošlom vremenu, pošto, jasno je, Rodžer Federer i Rafael Nadal više tu ne pripadaju. Od ponedeljka ćemo na neki način dobiti i zvaničnu potvrdu o tome, pošto ni Švajcarac ni Španac neće više biti u top 5 ATP rang liste, što će se dogoditi prvi put posle 13 godina!

Svetski poredak se u poslednjih 20-ak meseci definitivno promenio, ali je samo jedna činjenica ostala ista – Novak Đoković je najbolji na planeti.

Njegov jedini pravi konkurent u borbi za očuvanje prvog mesta je Endi Marej, i jasno je da je od Velike četvorke ostali samo njih dvojica. Njihov prvi pratilac je Stan Vavrinka, koji je i ove sezone “ukrao” jedan grend slem na US openu, ali to nije dovoljno da se svrsta u isti koš sa Srbinom i Britancem, barem kada je ovaj kontekst u pitanju.

Novak Đoković je na prvom mestu sa 13540 bodova, dok je Endi Marej drugi sa 9645. Zaostatak jeste smanjen, Endi ima priliku da na proleće i preuzme tron od svog vršnjaka, ali Novak će se sasvim sigurno potruditi da izbegne takav scenario, uprkos najavama da neće razmišljati o tome.

Vavrinka je na trećem mestu sa 5910 poena, slede Nišikori sa 4740 bodova i Raonić sa 4690, 50 više od Nadala.

Rodžer Federer je zbog povreda odustao na polovini sezone, bez grend slem trofeja je od 2012. godine, dok je Nadal daleko od onoga što je bio na najvećim turnirima.

Is ove perspektive deluje da su njih dvojica rekli poslednju reč kada je najveća scena u pitanju, ali, koliko je smelo doneti takav zaključak?

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   ATP Rang Lista, Endi Marej, Novak Djoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer, Vesti


Komentari