03/06/15 - 10:19h

Srpsko-nemačke dobitne kombinacije

 


Kada je krajem 2013. godine objavio da započinje saradnju sa Borisom Bekerom, pojavilo se mnogo sumnje u promišljenost takve odluke Novaka Đokovića. Dugogodišnja saradnjom sa Marijanom Vajdom u očima javnosti činila se dovoljnom za Novaka, te je odluka o prijemu proslavljenog tenisera u stručni štab dočekana kao preuranjena i nepotrebna. Ipak, godinu i po dana kasnije kritičari su utihnuli i umesto nestručnih i ponekad zlonamernih komentara sve češće čujemo pohvale na račun srpsko-nemačkog tandema. Uticaj Borisa Bekera na igru prvog reketa sveta je očigledan. Beker, koji je svoju reputaciju vrhunskog tenisera gradio na travi Vimbldona, uneo je dozu sigurnosti u Novakovu igru, pokazao mu da njegovi voleji mogu biti bolji i da mreža nije deo terena koji treba da obilazi.

beker i djokovic 1

Godinu i po dana nakon početka saradnje Novak i Boris mogu se pohvaliti skorom od 100 pobeda i 10 poraza. Ne samo što Novak igra kao mašina, već je prisustvo Bekera u igračkim ložama na tribinama svetskih teniskih stadiona donelo i uvek željenu dozu popularnosti i učinilo ovaj tandem jednim od najpoznatijih teniskih dueta u istoriji.

S druge strane, ovih dana smo svedoci još jednog srpsko-nemačkog para. Doduše, ovde se ne radi o odnosu trener-igrač, već o zaljubljenom paru, a glavne uloge u njemu imaju naša najbolja teniserka Ana Ivanović i jedan od najboljih nemačkih fudbalera Bastijan Švajnštajger. Iako su rešili da u početku ne obelodane njihovu vezu, to nije moglo a da ne bude neprimećeno. Priče o njihovoj vezi i braku punile su stranice tabloida i sportskih magazina, ali to nije poremetilo Anu, koja je po drugi put uspela da se domogne polufinala Rolan Garosa. I ne samo da je ostvarila velikih uspeh, već Ana igra odlično i definitivno podseća na onu Anu koja je ovaj turnir osvojila 2008. godine.

ana i bastijan 1

Nema sumnje da je Švajnštajger Ani doneo neophodnu dozu smirenosti i nemačke hladnokrvnosti što se najbolje videlo prilikom važnih poena koje je Ana ovih dana igrala nekako rutinski. Nije trebalo mnogo a da svetski mediji prozovu Bastijana Aninom novom snagom i pokažu kako se navija za lepšu polovinu. I zaista, Bastijan je ovih dana među najglasnijim Aninim navijačima i primer bezrezervne podrške.

ana i bastijan 2

I dok Srbija i Nemačka ne važe za primere dobre saradnje kada su istorija i politika u pitanju, jasno je da sport i ljubav pišu sasvim drugačije stranice. Jednog dana istorija će podsećati na tandem jednog od najboljih tenisera Srbije i sveta i njegovog trenera poznatog pod nadimkom Bum Bum, ali i Ane, koja svoj povratak na tenisku scenu dobrim delom deluje podršci nemačkog fudbalskog asa.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Ana Ivanović, ATP Rang Lista, ATP trka, Boris Beker, Novak Djoković, Rang Lista, Rolan Garos, Zanimljivosti


Komentari: 2

 
zora June 3, 2015 Odgovori

Nema dileme, Nole do pobede.

 
Andrija Domazetović June 3, 2015 Odgovori

To i jeste smisao sporta da stimuliše saradnju i razvoj

Komentari