29/07/16 - 18:55h

Sebastian Luti: Federer može već danas da igra, ali…

 


Trener Rodžera Federera, Sebastian Luti, obelodanio je da 17-struki grend slem šampion nije kročio na teren od Vimbldona, ali da je već počeo da radi na rehabilitaciji kako bi bio spreman za sledeću sezonu.

zimbio.com

zimbio.com


Treći teniser sveta je ove nedelje šokirao tenisku javnost rekavši da neće igrati do kraja sezone, ali da naredne planira da napravi veliki povratak.

Federer je morao da operiše koleno nakon Australijan opena, povredio je leđa tokom dela sezone na šljaci, a potom se povukao sa Rolan Garosa, što je bio prvi put da propusti grend slem takmičenje nakon čak 16 godina.

Švajcarac se vratio mečevima kada je šljaku zamenila trava, ali Luti kaže da se na Vimblodnu suočavao sa fizičkim problemima, koji su još više produbljeni na terenima “Ol Ingland Klab” -a.

Nadali smo se da će vrlo brzo ponovo zaigrati nakon Vimbldona, ali on nije bio u stanju da trenira još od tada. Zato je ova odluka o propuštanju ostatka sezone bila očigledno rešenje. Da mu Vimbldon nije toliko značajan, verovatno bi i njega propustiootkriva Sebastian Luti.

Ipak, švajcarski stručnjak dodaje da Rodžerov problem nije zabrinjavajuće prirode.

Jednostavno nije igrao tenis, već je radio sa fizioterapeutom. Mora da se posveti ponovnom ojačanju muskulature, leđa i nogu. Da se razumemo, da Rodžer mora danas da igra tenis, mogao bi da igra. Ali pitanje je na kom niovu i po kojoj ceni…

Sudeći po Lutijevim rečima, Federerov nezgodan pad tokom polufinalnog okršaja sa Raonićem na Vimbldonu nije uticao na njegovu odluku da propusti ostatak sezone.

Ne, to nema veze sa tim padom. U tom trenutku se uplašio jer je znao da nije dovoljno spreman. Do ove godine nije imao puno iskustva sa povredama, pa nije bio siguran kakav problem taj pad može prouzrokovati.

Sebastian Luti sumnja da su neke prethodne povrede uticala na povredu kolena.

Možda se varam, ali mislim da je povreda leđa u ovm slučaju povezana sa povredom kolena na neki način.

Rodžerov trener kaže da će tim sada razviti detaljan raspored po kojem će se raditi sa najboljim švajcarskim teniserom ikada. Federer će sa svojim fiziterapeutom raditi na sanaciji povreda, dok će sa kodnicionim trenerom verovatno morati da provede malo duže vremena nego što je to inače činio u dosadašnjem toku karijere. To su sve preduslovi za povratak na teren.

Najvažnije je da nije neophodna nova operacija kolena. Rodžer sada želi da se vrati u stanje stopostotne spremnosti za nadmetanje – zaključuje Luti, koji čini Federerov trenerski tandem sa Ivanom Ljubičićem.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Rodžer Federer, Vesti


Komentari