13/11/15 - 19:24h

Pogledajte Top 5 najboljih ATP finala! (video)

 


Završni Masters kup u Londonu igra se po sedmi put u nizu u O2 Areni u Londonu i to je najznačajniji turnir u sezoni, pored četiri Gren slema. Masters kup okuplja najboljih osam tenisera u godini i svakako predstavlja pravu povlasticu za sve ljubitelje “belog sporta“.

Beker i Sampras

Beker i Sampras

U istoriji Masters finala viđeno je mnogo uzbudljivih okršaja, a tokom godina prodefilovalo je mnogo legendarnih tenisera koji su ostavili dubok trag i obeležili određenu epohu.

Sajt “Tennis World USA” izdvojio je pet najuzbudljivijih finala Masters kupa od 1970. godine, kada je odigrano premijerno takmičenje, pa sve do danas.

Na 5. mestu nalazi se meč između rumunskog tenisera, Ilije Nastasea i Stena Smita. Ovaj duel igran je u Barseloni 1972. godine, a legendarni Rumun je trijumfovao sa 6:3, 6:2, 3:6, 2:6, 6:3.

Jedno mesto ispod zauzima finalni okršaj iz skorijeg vremena, a rekete su ukrstili Švajcarac Rodžer Federer i Žo Vilfred Conga iz Francuske. Susret je igran u londonskoj O2 Areni 2011. godine, a švajcarski teniser je bio bolji sa 6:3, 6:7, 6:3.

Rodžer Federer je bio akter još jednog nezaboravnog Masters finala, s tim da je ovaj put ostao praznih ruku. U Šangaju 2005. godine, Švajcarac je odmerio snage protiv Argentinca Davida Nalbandijana. Propozicije takmičenja su tada bile takve da se još uvek igralo na tri dobijena seta, a Nalbandijan je iznenadio Rodžera i slavio posle preokreta i u taj-brejku petog seta, rezultatom 6:7, 6:7, 6:2, 6:1, 7:6.

Na drugom mestu se nalaze dva velikana tenisa i igrači čije je rivalstvo bilo jedno od najvećih u istoriji. U pitanju su Nemac Boris Beker i Ivan Lendl, koji je tada nastupao pod zastavom Čehoslovačke.

Dva velika rivala sastala su se u finalu Masters turnira u Njujorku 1988. godine, a Beker je uspeo da preokrene rezultat u svoju korist i trijumfuje sa 5:7, 7:6, 3:6, 6:2, 7:6.

Nema sumnje da je finale između Amerikanca Pita Samprasa i Nemca Borisa Bekera bilo jedno od najuzbudljivijih, a slobodno se može svrstati i u grupu najboljih mečeva ikada. Voleji, drop-šotovi i vineri sa obe strane učinili su ovaj duel nezaboravnim.

Meč je odigran u Hanoveru 1996. godine, a Sampras je, ipak nadigrao Bekera sa 3:6, 7:6, 7:6, 6:7, 6:4.

Koje finale je za vas najatraktivnije?

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   ATP, ATP Rang Lista, ATP trka, Boris Beker, Finale, Masters, Masters u Londonu, Masters u Šangaju, Pit Sampras, Rang Lista, Rodžer Federer, Tenis Video, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari