26/05/15 - 20:19h

Novak, prvi dan: opušteno do drugog kola (blog)

 


Svetski broj jedan započeo je ples ka jedinom vrednom peharu koji mu nedostaje. Oblačni Pariz dočekao je Novaka i Finca Neiminena. Jednog je ispratio kući, a drugom poželeo da odigra još dosta dobrih mečeva u “gradu svetlosti”. Pobeda od 6-2, 7-5, 6-2 ne govori previše ukoliko niste posmatrali uvodni meč najboljeg tenisera na svetu. Otvorio je Novak perfektno prvi set. Odličan servis i sigurni udarci sa osnovne linije doprineli su da se pariska publika uljuljka u mišljenju da je Novak već u drugom kolu. Ipak, sve čestitike moramo uputiti Nieminenu koji je pružio sjajnu partiju, verovatno najbolju u 2015. godini. Ovaj 33-godišnji Finac, nekadašnji 13. igrač sveta, oštro je započeo drugi set. Udarao je jako lopte, čak i za Novakov standard i uz pomoć nešto lošijeg Novakovog servisa došao do 4:1, a nekoliko minuta kasnije i do ozbijnih 5:2, što mu je omogućilo da servira za set.

Otvoreno prvenstvo francuske, Rolan Garos

Želeo je Jarko da ostane što duže na terenu, ali očekivano Novak se budi kada treba, pojačava ritam, lomi rezultat i uzima drgi set sa 7:5. Treći set po nekom nepisanom pravilu lako dobjaju favoriti, tako da sa 6:2 Novak rutinski zatvara prvo poglavlje u sagi zvanoj Rolan Garos 2015.

Sem 11 pobede protiv današnjeg rivala, Novak je došao do druge runde Rolan Garosa i okršaja protiv pobednika duela Lorenci-Miler. Pored toga, Novak je nastavio niz od 23 uzastopne pobede. Ipak, više od toga bi trebalo da nas raduje Novakovo držanje na centralnom terenu Rolan Garosa. Njegova opuštena pojava, koja nije poprimala odlike panike ni u najtežim trenucima, jasan je znak da se najbolji teniser planete oseća odlično na terenu, a sudeći po kadrovima koji su prethodili meču, Đoković se odlično zabavlja u Parizu. A zašto i ne bi. Iskuviše je iskusan i kvalitetan da bi podlegao pritisku javnosti. Ruku na srce, sve do eventualnog četvrtfinala protiv Nadala treba očekivati relativno lagane pobede, uz poneki jači otpor, nalik onom koji je pružio Nieminen danas.

I statistički pokazatelji su na Novakovoj strani. Sem odličnih procenata osvojenih poena na prvi i drugi servis, posebno upada u oči veliki broj izlazaka na mrežu (čak 38 puta), što je dokaz da Novak nastavlja sa agresivnom igrom i sve češćim izlascima na mrežu, što se pripisuje saradnji sa Borisom Bekerom.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Analiza, ATP Rang Lista, ATP trka, Novak Djoković, Rang Lista, Rolan Garos, Tenis blog


Komentari: 1

 
SLOBODAN May 26, 2015 Odgovori

Setite se reči JELENE GENČIĆ u specijalnoj tv emisiji Amerikanaca kada joj je Novak odneo kući pehar sa Vimbldona: NOVAČE, MORAŠ ČEŠĆE DA IZLAZIŠ NA MREŽU!

Komentari