17/11/14 - 14:00h

Novak osvajač nagrade “Zlatni krompir”

 


Novak Đoković osvojio je četvrtu godinu zaredom nagradu “Zlatni krompir” koja se dodeljuje igraču koji dobije najviše setova sa 6:0 tokom jedne sezone.

Britain Tennis ATP Finals

Srpski teniser je u 2014. godini dobio devet setova bez izgubljenog gema, jedan više od Davida Ferera. Srbin je najbolji i u kategoriji tzv. “krompirići”, odnosno setovi dobijeni rezultatom 6:1. Đoković je u godini na izmaku dobio 22 seta tim rezultatom, dva više od Rafaela Nadala.

Ova nagrada ustanovljena je 2004. godine, a Novak je sada rekorder sa četiri titule. Rafael Nadal osvojio je tri puta, Federer dva puta, a po jednom Giljermo Korija, David Ferer i Robin Soderling.

Pobednik je onaj teniser koji ima najviše osvojenih setova sa “nulom” od prvog januara pa do početka završnog Mastersa na ATP turnirima. Od 2007. godine kada je rezultat u “krompirima” nerešen, pobednika određuje broj osvojenih setova rezultatom 6:1.

Rekord u jednoj godini drži Rodžer Federer koji je 2006. godine dobio čak 18 setova rezultatom 6:0. Postoje dva načina da se igrač kvalifikuje za ovu nagradu. Prvi je da bude među osam najboljih tenisera sveta, a drugi da igra na završnom Masters turniru.

Zlatni krompir 2014:

1. Novak Đoković 9
2. David Ferer 8
3. Rafael Nadal 7
4. Endi Mari 6
5. Stan Vavrinka 4
6. Marin Čilić 4
7. Kei Nišikori 3
8. Rodžer Federer 2
9. Miloš Raonić 1

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   ATP nagrade, ATP Rang Lista, ATP trka, Novak Djoković, Rafael Nadal, Rang Lista, Rodžer Federer, Teniseri, Vesti, Zanimljivosti


Komentari