02/10/16 - 12:22h

Najavljene revolucionarne promene u ženskom tenisu!

 


Izvršni direktor WTA Stiv Sajmon najavio je promene u ženskom tenisu koje bi drastično promenile igru.


zimbio.com

zimbio.com


Tenis bi mogao da doživi promene ne samo u Dejvis kupu i Fed kupu, već i na WTA turu. To je najavio izvršni direktor Stiv Sajmon na pres konferenciji u Kini.

Razmišlja se o promeni formata, koja bi podrazumevala da se gemovi više ne bi igrali na razliku, a pobednik trećeg seta bi se odlučivao u super taj-brejku (do 10 poena). Taj sistem se desetak godina koristi u dubl mečevima, kako na WTA tako i na ATP turu.

Sajmon tvrdi da bi skraćivanje mečeva pozitivno uticalo pre svega na publiku.

Taj format se već koristi u dubl mečevima, i pokazao se veoma uspešnim. Zahvaljujući njemu je jasno da ti mečevi ne mogu trajati duže od sat – sat i po, i to je sjajno. Verujem da tu praksu treba uvesti i u sigl mečevima, jer bi to pozitivno uticalo i na televizijske prenose, kao i na publiku koja u tom slučaju ne bi napuštala mečeve koji dugo traju, tačnije čije trajanje je nepredvidivo.

Izvršnom direktoru je jasno da bi takva odluka u početku naišla na jak otpor.

Ako bi počeli sa tom praksom na manjim turnirima, verovatno bi se takva pravila vremenom sve intezivnije prihvatala i na višem nivou, iz generacije u generaciju, i onda bi se taj plan sproveo – na kraju bi to bilo odlično rešenje…

Prva koja se javno usprotivila ovoj ideji je ruska teniserka Svetlana Kuznjecova.

Mislim da bi to bila užasna odluka. To pravilo je uvedeno u dublu kako bi i singl igrači mogli da igraju. Ja bih pre ukinula pet setova kod muškaraca, ako pričamo o promenama. Muškarci često tvrde da žene ne bi trebalo da zarađuju isto novca kao i oni, ali, realno, ja nikada nisam odgledala jedan meč od pet setova od početka do kraja. Previše je teško i gledati, a i njima koji moraju da igraju maratonske mečeve. Mislim da je suština singl mečeva maksimum tri seta, sa đusevima i neizvesnim gemovima. U tome je najveća draž, sreća nije toliki faktor kao u dubl mečevima, u kojima nema gemova na razliku – prokomentarisala je 10. teniserka sveta.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Vesti, WTA Rang Lista


Komentari