17/02/17 - 13:09h

Komentator tužio ESPN zbog otkaza i navoda da je Vilijamsovu nazvao “gorilom”!

 


Sportski komentator Dag Adler tužio je ESPN nakon što je otpušten zbog komentarisanja igre Venus Vilijams kao “gerila taktike”.


Twitter

Teniski komentator Dag Adler tužio je TV kompaniju ESPN nakon što je otpušten i optužen za rasizam zbog navoda da je Venus Vilijams okarakterisao rečju “gorila”.

Adler u tužbi podnetoj Višem sudu u Los Anđelesu, navodi da je pretrpeo jak emotivni stres zbog optužbi da je rasista i da je pri tom ostao bez mogućnosti da se zaposli na nekoj drugoj TV stanici. Tužbom se zahteva finansijska odšteta, ali iznos nije naveden.

Bivši teniski profesionalac tvrdi da je samo opisivao “gerilsku taktiku” Vilijamsove, tokom meča drugog kola na Australijan openu u januaru, protiv Stefani Vogl.

On se tom prilikom i izvinio, ali uz insistiranje da je govorio o taktici i strategiji Vilijamsove, i da je “jednostavno i slučajno izabrao pogrešnu reč da opiše svoj utisak”. Usled činjenice da se reči slično izgovaraju, nemoguće je sa sigurnošću reći koju reč je ovaj iskusni komentator upotrebio.

Optužbe za rasizam pokrenuli su gledaoci, a Dag Adler je nakon tog incidenta dobio otkaz od ESPN-a, gde je od 2008. godine radio kao komentator i pokrivao je turnire svuda u svetu, uključujući i US open, Otvoreno prvenstvo Francuske i Vimbldon.

U saopštenju koje je tada ESPN poslao e-poštom Asošijeted presu, navedeno je da je Adler povučen iz emisije.

Tokom praćenja Australijan opena na ESPN3, Dag Adler je trebalo da bude oprezniji u svom izboru reči. On se izvinio i mi smo ga sklonili sa predstojećih zadatakastajalo je u saopštenju.

Adlerov advokat Dejvid M. je rekao da je termin “gerila tenis” uobičajena fraza u sportu kojom se opisuje agresivna utakmica, pozivajući se na Nike TV reklamu iz 1990-ih Spajka Džounza – u kojoj su Andre Agasi i Pit Sampras.

U spisima podnetim sudu, navodi se da je Piter Bodo, glavni urednik časopisa Tennis, koristio ovaj termin 2012. u profilisanju Agnješke Radvanjske.

Vilijamsova se uzdržala od komentarisanja ovim povodom.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Australian Open, Venus Vilijams, Vesti


Komentari