13/07/17 - 09:18h

Kolumna: Bliska prošlost i daleka budućnost Novaka Đokovića

 


Radovali smo se vrlo ubedljivim obrisima povratka Novaka Đokovića na stare staze, ne znajući kakva se provalija krije iza brda…


Nole je juče nakon predaje Berdihu praktično sve sam rekao, i nama novinarima nije ostavio puno toga da pišemo. Možemo razglabati o tome zašto ne veruje u operacije, da li su zaista specijalisti pogrešili u proceni, ali ne bi bilo u redu da se dublje mešamo u medicinu, ukoliko nam to nije struka.

Ne, Novak nije izrazio sumnju u operativni zahvat u smislu uspešnog tretmana povrede i fizičke spremnosti da nakon operacije igra na visokom nivou, već je jasno izrazio sumnju u savremenu medicinu generalno.

Bilo je priče o operaciji, ali ja ne verujem u njih. Rečeno mi je da postoji mogućnost da mi je predlože, ali dokle god reagujem na te antiinflamatorne lekove da će biti dobro. Ne mislim ni da je to dobro – da li neko reže i seče na operaciji ili se trujem pilulama, svodi se na isto. Niti jedno spomenuto rešenje nije dobro.

Čak i da nije ovo izjavio, jasno se mogao naslutiti njegov stav na osnovu, za jednog vrhunskog sportistu veoma neobične ishrane kakvu je praktikovao , kao i dovođenja u tim određenih ljudi koji i nisu baš povezani sa tenisom.

Činjenica je – da se sportska medicina nije razvijala, većina današnjih igrača bi se penzionisala odavno zbog povreda, a posledice zahteva današnjeg profesionalnog sporta po glavne junake bile bi kataklizmične. Nažalost, nema dileme da će po neke i biti u godinama nakon karijere (najsvežiji primer Gabrijel Batistuta, koji je pre par godina molio da mu se amputiraju noge jer nije mogao trpeti nesnosne bolove).

Ali, takođe je činjenica da su Noletove “alternativne” metode davale rezultata – srpski teniser nije predao meč na grend slemu osam i po godina, a u uz to je u pomenutom periodu bio fizički daleko najdominantniji igrač planete.

Kako je i sam istakao, to je kad-tad moralo da dođe na naplatu, ali nesreća je ta što je došlo u najlošijem mogućem trenutku, kada su stekli svi uslovi da krene u novi pohod na ATP tron. Ispostavilo se da je izostao najvažniji – zdravlje.

Razume se da nema povoljnog za ovako nešto, međutim, sudeći po Novakovim rečima, odavno je postalo evidentno da će problem sa laktom morati da se reši u bliskoj budućnosti.

Konsultovao sam više specijalista, kako domaćih tako i stranih. Niko od njih nije bio dovoljno konkretan i jasan. Nisam dobio ubedljiv signal šta treba da uradim, sve do danas, kada mi je signal poslalo moje telo.

Znajući da do kraja sezone ne brani mnogo bodova, tokom Vimbldona smo svi stekli utisak da će drugi deo godine biti sjajan za Novaka. Igrao je odlično, mislili smo da nema razloga da ne igra još bolje, ali je sve palo u vodu.

zimbio.com

Iz ove perspektive, mnogo bi praktičnije bilo da je lakat “rešavao” u periodu početka pada. Nije bilo očekivanih rezultata, i sam je isticao da je izgubio strast za tenisom nakon osvajanja Rolan Garosa. Sa tačke gledišta koju su nam osvetlila najnovija dešavanja, i Novak i mi možemo samo žaliti jer nije doneta odluka da se povreda neutralizuje baš u tom periodu (drugoj polovini prethodne sezone).

Novak je objasnio da je napravljena greška. Prvi put je konkretno govorio o problemu za koji mnogi nisu ni znali da postoju, bilo je jako neobično čuti ga krivi nekog (specijaliste), makar i u blagom, umerenom obliku. Pred njim i nama je potpuno nova situacija, neočekivana u ovom dobu njegove karijere, a opet vrlo logična s obzirom na brutalnost vrhunskog sporta.

Tokom višegodišnje dominacije, svi najveći Noletovi rivali su imali duže pauze, neki poput Nadala i u par navrata, a srpski as je delovao toliko “moćno” da nikome nije padalo na pamet da se i njemu može desiti slično. Neminovno, krčag ide na vodu dok se ne razbije. Ta poslovica bi trebalo da nas nauči da svakoj raboti dođe kraj. U stvarnosti, međutim, kada se razbije jedan krčag, kupi se drugi. I stvari teku po starom.

Sada predstoji najduža pauza u njegovoj karijeri. Svi vrhunski igrači su je imali, i svi su se vratili u top formu, pa nema sumnje da će i Novak. “Odmor” će trajati najmanje dva meseca, a možda je čak i sezona završena. Rezultatski najlošija.

Što je najvažnije, videli smo na Novakovom licu da je on poptuno svestan novonastale situacije, koja je sasvim normalna, nezaobilazna ali i prolazna.

zimbio.com

Tokom cele karijere nisam imao ovakve probleme, uvek sam sledio ‘raspored časova’, nisam imao ukore ali možda ću sada da izostanem iz narednog polugodišta. Nemam apsolutno nijednu pomisao da je kraj iza ugla. Možda je malo duži odmor potreban ne samo zbog povrede, nego malo i za um i celokupno stanje.

Skorašnja dešavanja u “belom sportu” sa nam na ubedljiv način stavili do znanja da ni u šta ne smemo biti sigurni. Ali, ako u nešto možemo duboko verovati, to je da će se Novak vratiti i ponovo pobeđivati. Ne samo zato što mi želimo, već jer je to vrlo izvesno. U ovom momentu se ne vidi nijedan razlog da tako ne bude – njegova strast prema igri je ogromna i neupitna, nije se suočavao sa ozbiljnijim povredama i ima sve preduslove da igra na najvišem nivou još puno godina.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Novak Djoković, Vesti, Vimbldon


Komentari: 2

 
Rade Dragojević July 13, 2017 Odgovori

Čitajući ove informacije pala mi je na misao ideja da nekako pomognem Novaku u ovom trenutku. Predlažem da sa mog sajta: salverenatural.com pročita blog TRETMANI I MASAŽE o biomagnetnoj terapiji 4 u 1 verujem da tu možda leži rešenje njegovog problema na prirodan način. Molim prosledite mu ovu informaciju. Bilo bi mi drago da se što pre uspešno oporavi i vrati na teren.

 
Pavel July 13, 2017 Odgovori

Da se potsetimo: Roditelji Novaka u mladosti su sportovali aktivno. I Novak je posao njihovim putem. Aktivno je skijao i igrao tenis. Skijanje harmonicno razvija sve delove tela i jaca hrabrost i duh. Tako utemeljen Novak je mogao da spreci da povredi svoje telo.Do povrede je ipak doslo no, zbog pretreanih ambicija da osvoji i Roland Garos.Ova povreda ipak nije znacajnije i trajnije prirode. Oporavice se zbog jacina svog tela i duha.

Komentari