04/08/16 - 12:22h

Istorijat teniskog Olimpijskog turnira

 


Skoro svaki sportista sanja o tome da osvoji medalju na Olimpijskim Igrama. I dok je ogroman broj onih koji karijere završavaju a da se nisu popeli na Olimpijsko postolje, ima i onih kojima je to polazilo za rukom i po nekoliko puta.


Tenis

Na prvim Olimpijskim Igrama, u Atini 1896. godine, takmičilo se 13 tenisera iz šest zemalja. Iako je bilo čak sedam domaćih igrača, zlatnu medalju osvojio je Džon Pajus Boland iz Irske. Te godine je takmičenje održano i u konkurenciji dublova, a zbog malog broja takmičara bilo je parova mešane nacionalnosti. Tako je Boland osvojio zlato u paru sa nemačkim predstavnikom Fridrihom Traunom.

Na narednim Igrama, četiri godine kasnije u Parizu, prvi put su se takmičile žene i mešoviti dublovi. Šarlot Kuper se u Veliku Britaniju vratila okićena sa dve zlatne medalje. Partner u dublu bio joj je Redžinald Doerti koji je te godine osvojio bronzu u singl konkurenciji.

Ženski dubl na OI zaigrao se tek posle 20 godina. Prve osvajačice zlatne medalje bile su Britanke Margaret Mekneir i Kiti Mekkejn. Prvi osvajač medalje u miks dublu, Redžinald Doerti i dalje je najbolji teniski Olimpijac. Sa tri zlata i jednom bronzom nalazi se na vrhu liste igrača sa najvećim brojem medalja. Po četiri odličja imaju i Britanac Čarls Dikson (jedno zlato, jedno srebro, dve bronze) i Šveđanin Gunar Seterval (dva srebra, dve bronze).

Vinsent Ričards (SAD) i Lorens Doerti (Velika Britanija) imaju po tri medalje, a zanimljivo je da su učestvovali na samo jednim Igrama.

Doerti je 1900. u Parizu slavio u singlu i muškom dublu, a u miksu osvojio bronzanu medalju. Ričards je 1924. u Parizu bio najbolji u pojedinačnoj i dubl konkurenciji, a na takmičenju mešovitih parova okitio se srebrom.

KO JE NAJUSPEŠNIJI?

Ujedinjeno Kraljevstvo je dosta ubedljivo na prvom mestu po osvojenim medaljama. Ima ih 46 računajući sve teniske discipline, zaključno sa singl zlatom Endija Mareja u Londonu, i srebrom u miks dublu koje je isti igrač osvojio u tandemu sa Laurom Robson.

Kejtlin Mekkejn Godfri iz Velike Britanije je vodeća po broju medalja. Učestvovala je na Igrama 1920. i 1924., a osvojila pet odličja – jedno zlato, dva srebra i dve bronze. Sestre Vilijams ozbiljno prete da poruše ovaj rekord star 92 godine. Njih dve do sada imaju po četiri medalje – sva četiri zlata.

Na prethodnim Igrama, 2012. u Londonu, na pobedničko postolje popele su se Serena Vilijams, Marija Šarapova i Viktorija Azarenka. Svoj rezultat ove godine braniće samo Amerikanka. Kod muškaraca osvajači medalja bili su Endi Marej, Rodžer Federer i Huan Martin Del Potro, a srebrni Švajcarac zbog povrede nije doputovao u Rio. Prvi favoriti za osvajanje ovogodišnjeg zlata su Serena Vilijams i Novak Đoković.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Olimpijske igre, Rio de Žaneiro 2016, Vesti


Komentari