04/08/16 - 22:08h

Đoković vlada „velikim turnirima“

 


Najbolji svetski teniser Novak Đoković izjednačio se sa Rodzerom Federerom po broju „velikih titula“, ali srpski as je i u ovom rangu takmičenja ispred konkurencije.

foto:Zimbio.com

foto:Zimbio.com

Svakim trijumfom na nekom grend slemu, Masters 1000 ili Završnom takmičenju teniser osvaja „veliku titulu“.

Rodžer Federer koji je u karijeri odigrao 205 turnira na ovom nivou osvojio je njih 47 (17 grend slemova, 24 Masters 1000 i šest Završnih takmičenja). Švajcarac će (bar do sledeće sezone) ostati na ovom broju jer je ranije najavio da neće igrati do kraja godine.

To je prilika za Novaka Đokovića koji je prošle nedelje trijumfom na Rodžers kupu došao do 30. Masters naslova i izjednačio se sa Federerom u ukupnom broju trofeja na “velikim turnirima”.

Upravo je na Mastersima Novak zabeležio bolji rezultat od Federera. Srpski teniser je osvojio pomenutih 30 Masters naslova, dok je na grend slemovima trijumfovao 12 puta a osvojio je i pet naslova na Završnom Mastersu.

Ono što izdvaja Novakov uspeh jeste da je do ovih rezultata došao igrajući na 147 ovakvih takmičenja i osvajao po jednu titulu na svakih 3.13 turnira, dok je Švajcarac odlazio kući sa titulom nakon svakih 4.38 odigranih turnira.

Posebnu dominaciju Srbin je upisao u poslednja 24 takmičenja od Mastersa u Parizu 2014. godine – pet od sedam grend slemova, 11 od 15 Mastersa i 2 Završna turnira, odnosno osvajao je po jednu titulu na svakih 1.33 odigranih takmičenja.

Najbliži od aktivnih igrača po broju titula Đokoviću i Federeru je Rafael Nadal. Španac je odigrao takmičenje više od Novaka i osvojio pet naslova manje – 14 grend slemova, 28 Mastersa i zanimljivo nijedan Završni turnir.

Jedini “rival” pomenutoj trojici kada su u pitanju „veliki trofeji“ je Pit Sampras. Osvajač 14 grend slemova, 11 Mastersa i pet završnih turnira je imao prosek titula na svakih 4.9 takmičenja.

Britanac Endi Marej koji je prošlog meseca trijumfom na Vimbldonu upisao svoj treći grend slem naslov stigao je do ukupno 15. titule sa “velikih takmičenja”, a nastupio je na njih 89 (titula na svakih 9.2 turnira).

S obzirom da je Novak trenutno dominantniji u odnosu na ostale tenisere i da Federer neće igrati do kraja sezone, Srbin bi uskoro mogao doći na čelo ove liste.

(Tenis Uživo, M. Petković)


Teme:   ATP, Endi Marej, Grend Slem, Masters, Novak Djoković, Pit Sampras, Rafael Nadal, Rodžer Federer, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari